31 juli

Ber om ursäkt för inaktivitet, har varit bortrest och haft andra saker för mig som gjort att jag inte kunnat uppdatera. Däremot har jag sett flera stycken skräckfilmer den här veckan.


The Crazies
Phobia 2
The Grudge 2
Pulse
The Grudge 3
One Missed Call 3

plus

The Messengers
Jeepers Creepers
Jeepers Creepers 2

som jag inte recenserat än.


Efter de här filmrecensionerna kommer det bli en fas med mycket mer asiatiska skräckfilmer, då jag lyckats få tag på en hel bunt. Asiatisk skräck är generellt mycket läskigare än amerikansk, det kan nog de flesta intyga om.

PHOBIA

Originaltitel: 4bia

Utgivningsår: 2008

Ursprungsland: Thailand

Genre: Rysare

Grupp: Spöken

Språk: Thailändska

 

Fyra thailändska kortfilmer med skräcktema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Från början var jag skeptisk. Att sätta ihop fyra kortfilmer till en enda film, när de dessutom inte har något med varandra att göra. Borde det inte bli rätt rörigt, och dessutom sakna en röd tråd?

 

Nej, mästarproducenterna som gjort Shutter och Alone vet vad de gör. Faktum är att det var längesen jag fick en sån hög puls som jag fick av Phobia. Jag ska berätta lite kortfattat om varje film.

 


1. En tjej är ensam i sin lägenhet. Hon bär gips efter en bilolycka. Plötsligt börjar en främling skicka sms till henne. Hon blir glad av att få lite sällskap, men mannen kanske inte riktigt är den person hon tror att han är.


Under den andra halvan av den här filmen satt jag som på nålar hela tiden. Den är riktigt riktigt obehaglig, jag rekommenderar den starkt.

 

 

2. En tonåring blir brutalt mobbad av ett ungdomsgäng. Han svär att hämnas... och hämnd kommer han också att få.


Inte lika skrämmande som den första. Varelserna i det senare skedet ser alldeles för datoranimerade ut för att det ska kännas verkligt.

 

 

3. Fyra killar tältar ute i skogen. När de nästa dag paddlar kanot händer en olycka och deras liv vänds upp och ner.

 

Vissa scener har gjorts med glimten i ögat vilket gör den läskig till och från. Väldigt spännande. Dock är det stor spoilervarning för Shutter, The Others och Sjätte sinnet i den här filmen, så var beredda på det.

 

 

4. En flygvärdinna får i uppdrag att privat eskortera en betydelsefull kvinna. När kvinnans tillstånd senare blir sämre och sämre blir situationen mardrömslik.


Ojojoj... det var längesen jag blev såhär skrämd. Kvinnans utseende i slutscenerna tävlar med Fragile och The Grudge om det läskigaste spöket någonsin i en film. Brr... se den om ni vågar.

 

 

De här producenterna kan verkligen sina saker. Efter fyra riktigt bra filmer (Shutter, Alone, Phobia, Coming Soon) undrar jag om de ens kan göra en dålig film. Det finns en uppföljare till den här filmen, Phobia 2, som jag ska se inom kort. Det blir spännande att se om den håller samma höga klass inom skräckfaktorn som denna.

 

Omdöme: Unikt koncept som fungerar utmärkt.

 

Skräckfaktor: Hög

 

 


CABIN FEVER

Utgivningsår: 2002

Ursprungsland: USA

Genre: Rysare

Grupp: Smitta

Språk: Engelska

 

Några ungdomar bestämmer sig för att hyra en stuga tillsammans i en avlägsen skog. Det går inte riktigt som de tänkt sig när en bedrövlig man besöker dem för att få hjälp. Han bär uppenbarligen på en förfärlig smitta, och kampen börjar för att själv inte bli smittad.

 

 

 

 

 

 


 

Jag har faktiskt varit lite skeptisk till att blanda skräck och komedi. Men i Cabin Fever fungerar det faktiskt utmärkt. Glimten i ögat finns där vid rätt tillfällen, likaså skräcken. Cabin Fever är riktigt obehaglig på många ställen, mycket bra exempel på läskig psykologisk skräck. På vissa ställen känner man hur illa berörd man själv blir av ungdomarnas situation. Dessa skräckscener blandas med några komiska scener man inte kan låta bli att le åt, vilket som sagt görs på ett väldigt bra sätt. Såklart finns det också vissa saker man stör sig på, men de drar inte ner helhetsintrycket alltför mycket.

 

Omdöme: En annorlunda skräckfilm som man nog kan ha väldigt många olika åsikter om.

 

Skräckfaktor: Medel

 

 


WIND CHILL

Utgivningsår: 2007

Ursprungsland: USA

Genre: Rysare

Grupp: Spöken

Språk: Engelska

 

Två studenter samåker hem under jullovet. Längs en öde väg händer en olycka och de blir strandsatta medan underliga saker börjar hända.

 

 

 

 

 

 

 

 




Vad är det filmproducenterna inte förstår? Det går inte att göra en film med en halvtimmes inledning. Det händer absolut ingenting förutom att de sitter och pratar med varandra i en bil. Och på 1/3 av filmen hinner man tappa intresset. Faktum är att de resterande 2/3 inte heller är särskilt händelserika. Filmen har dessutom inget särskilt samband, det känns som att det bara händer lite saker på måfå. Nej, den här filmen hade jag mycket större förhoppningar på.

 

Omdöme: Seg och händelselös skräck.

 

 


AMUSEMENT

Utgivningsår: 2008

Ursprungsland: USA

Genre: Rysare

Grupp: Psykopat

Språk: Engelska

 

Tre historier om tre tjejer som utsätts för galna psykopater vävs samman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Tre olika historier som är kopplade till varandra. Tyvärr är det bara den andra delen som är någorlunda bra. Varför hade de inte bara kunnat fortsätta på den? Clownen som är med i den andra delen är nog den läskigaste jag sett i en skräckfilm. Den här filmen hade ju sådan potential... men sedan kastade filmskaparna bort allting och sänkte hela filmen totalt.

 

Omdöme: Clownen räddar den från bottenbetyg. Grattis.

 


 



COMING SOON

Utgivningsår: 2008

Ursprungsland: Thailand

Genre: Rysare

Grupp: Spöken

Språk: Thailändska

 

Shane jobbar på en biograf och han har lovat att piratinspela en alldeles ny film skräckfilm. Senare förstår han att något inte står rätt till med filmen, då den otäcka kvinnan börjar visa sig på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Shutter- och Alone-teamet visar återigen hur skickliga de är på att göra film. Att finna en riktigt bra och spännande handling, hitta bra skådespelare som verkligen kan sina roller, och sedan krydda filmen med läskiga skrämselscener på rätt ställen är makalöst bra gjort, spöket Cheba skrämde mig rejält ett flertal gånger.

 

Dock, den här gången går det att lista ut slutet alldeles för tidigt, vilket gör att det känns lite fånigt när karaktärerna i filmen äntligen listar ut det långt senare. Detta sänker dock inte helhetsintrycket alltför mycket.

 

Omdöme: Coming Soon visar återigen hur duktiga thailändare är på att göra skräckfilm, och är något utöver det vanliga som man inte får missa om man är ett fan av asiatisk skräck.

 

Skräckfaktor: Medel / Hög

 

 



MUM & DAD

Utgivningsår: 2008

Ursprungsland: Storbritannien

Genre: Rysare (?)

Grupp: Tortyr

Språk: Engelska

 

Mor och far ”adopterar” ungdomar för att de ska vara med i deras familj.

 

 

 

 


 

Värdelöst. Jag har väldigt svårt för att stänga av filmer mitt i så det var enda anledningen till att jag såg klart den. Vad är det här för skräp egentligen? Visst, skådespelarna gör bra ifrån sig. Men storyn är totalt oengagerande och hela konceptet är fånigt. Riktigt konstig och dålig film. Finns inte så mycket mer att säga.

 

Omdöme: Välj en annan film.

 

 



17 juli

Igår var det dags för skräckfilmskväll igen. Jag och två kompisar såg Coming Soon (för andra gången), Cabin Fever och Phobia. Mycket bra filmer allihopa faktiskt! Phobia var riktigt skrämmande, recension på den (och de andra såklart) kommer senare. Idag har jag suttit vid datorn och skrivit lite recensioner. Vill gärna ha tips av er läsare på bra skräckfilmer, det är bara att slänga upp ett inlägg i gästboken. :)

Nu ett tag framöver ska jag försöka lägga upp en filmrecension varje dag. Som sagt så kommer de bli lite kortare nu, då jag sett så många filmer på kort tid.

Stay tuned!

THE OTHERS

Utgivningsår: 2001

Ursprungsland: USA

Genre: Thriller

Grupp: Spöken

Språk: Engelska

 

Året är 1945. En kvinna bor med sina två barn i en stor villa ute på landet. De är allergiska mot solljus, så huset måste vara helt mörkt. Hon väntar förtvivlat på att maken ska återvända från kriget samtidigt som hon tar hand om huset och gården. När de anställer nytt tjänstefolk är de väldigt hemlighetsfulla, de verkar veta något som familjen inte vet.

 

 

 


 

Ungefär en timme in i filmen var jag riktigt missnöjd, än en gång hade min filmsmak inte stämt överens med majoritetens. Men när eftertexterna börjat rulla blev jag ändå imponerad. Jag satt hela tiden och försökte lista ut upplösningen, jag till och med trodde att jag hade lyckats, bara för att senare än en gång få en dumstrut på huvudet för att inte ha kunnat förutsäga twisterna i slutet. Detta gör att jag inser att filmen helt enkelt är riktigt bra skriven. Men ändå, den är på tok för långsam för min filmsmak. Att spänningen börjar stiga först i slutet av filmen är irriterande. Tempot är verkligen riktigt lågt de första tre fjärdedelarna och det gör att intresset hinner svalna flera gånger om. Alla skådespelare gör dock ett riktigt bra jobb och det är nog det som gör att intresset trots allt är skapligt högt ändå.

 

Omdöme: The Others är gjord för de som gillar långsamma thrillers. Men plot twisten i slutet är riktigt överrumplande och det är faktiskt nästan värt att se filmen bara för det klockrena slutet.

 


 



THE AMITYVILLE HORROR

Utgivningsår: 2005

Ursprungsland: USA

Genre: Rysare

Grupp: Spöken

Språk: Engelska

Övrigt: Remake från 1979

 

George (Ryan Reynolds) och Kathy (Melissa George) Lutz flyttar in i ett nyss hus som visar sig vara hemsökt. Det visar sig att en kille har skjutit ihjäl sin familj i just det huset.

 

 

 

 

 

 



 

Nu förstår jag var The Haunting in Connecticut har hämtat inspiration ifrån. The Amityville Horror är som en föregångare och den är faktiskt nästan lika bra. Den här filmen är dock en remake på originalet från 1979.

 

Skräckscenerna är mycket välgjorda. Toalettscenen var nog den scenen som skrämde mig mest. Skådespelarna gör ett trovärdigt intryck och spänningen ligger alltid på topp. Storyn är välskriven och genomtänkt.

 

Är filmen verklighetsbaserad? Jag vet inte, den sägs vara det iallafall. Scary!

 

Omdöme: En av de bästa filmerna inom ”hemsökta hus – kategorin”.

 

Skräckfaktor: Medel / Hög

 

 



THE HUMAN CENTIPEDE

Utgivningsår: 2010

Ursprungsland: Holland

Genre: Thriller

Grupp: Psykopater

Språk: Engelska (Tyska, Japanska)

 

Dr. Heiter (Dieter Laser) tillfångatar två ungdomar för att genomföra sitt länge välplanerade projekt: att sy fast tre människor i varandra.

 

 

 

 

 

 

 

 




Ojojoj. När man trodde man hade sett det värsta. Vilken sanslöst sjuk idé... Att sy fast tre människor till en mänsklig ”tusenfoting”, det slår väl alla rekord.

 

Filmen berörde mig, den vad vidrig. Fruktansvärt vidrig faktiskt. Men jag kan ändå inte tycka att den var bra. Karaktärerna agerar ibland så himla dumt och det är saker här och där som drar ner helhetsintrycket. Filmen är dessutom ganska likformig, det händer inte så mycket mer än det som visas på trailern.

 

Och slutet är så makalöst korkat. Jag har läst att det ska komma en tvåa, men att ändå avsluta filmen på det sättet gör mig bara frustrerad.

 

Omdöme: En originell, vidrig och konstig film.

 

 



RSS 2.0