THE EXORCISM OF EMILY ROSE

Svensk titel: Besatt

Utgivningsår: 2005

Ursprungsland: USA

Genre: Thriller / Rysare

Grupp: Exorcism

Språk: Engelska

 

En präst är anklagad för att utfört exorcism på en ung student, som ledde till hennes död. Erin tar på sig uppgiften att vara advokat i den kommande rättegången om flickans tragiska död.








 

 


 

 

Jag ska börja med att klargöra att jag inte sett klassikern Exorcisten från 1973, vilket hade varit en bra källa att jämföra med, även fast det inte alls är samma film. Nej, för The Exorcism of Emily Rose bygger på en helt annan historia, och har ett helt annat utgångsläge.

 

Efter en kort inledning får vi under hela filmen följa rättegången, som stilistiskt blandas med tillbakablickar på vad som egentligen hände. The Exorcism of Emily Rose är inspirerad av en verklig historia, där den tyska flickan Anneliese Michel påstods vara besatt av demoner (ni kan googla för att läsa mer om det).

 

Jag måste ge beröm för det snygga sätt som filmen är upplagd på och även för att filmen inte alls lider av klassiska klyschor och plot holes som vanliga skräckfilmer brukar göra. Dock skulle jag inte vilja kalla det här för en skräckfilm, snarare en thriller.

 

Filmen är inte alls gjord för att försöka skrämma en, vilket den heller inte gör, iallafall inte just då. Istället påverkar den en på ett psykologiskt stadium som få filmer gör idag, speciellt för att man vet att historien är verklig. Om Anneliese Michel verkligen var besatt av demoner får du avgöra själv, men hennes existens finns det ingen som helst anledning att tvivla på.

 

Är du ute efter en film att bli skrämd av, välj en annan. Tempot är riktigt lågt i rättegångsscenerna, ibland lite FÖR lågt tyvärr, var förberedd på det. Men filmen vägrar att släppa taget om en tack vare den fascinerande historian som den bygger på.

 

Förutom det gör också proffsiga skådespelare, snyggt foto och ett bra upplägg det här till en film väl värd att kolla in lite extra. Men som en skräckfilm duger den inte.

 


RSS 2.0