THE CRAZIES

Utgivningsår: 2010

Ursprungsland: USA

Genre: Rysare / Action

Grupp: Smitta

Språk: Engelska

Övrigt: Remake från originalfilmen 1973

 

Ett okänt gift förvandlar invånarna i en lugn liten stad till galningar, och för en liten grupp med stadens sheriff i spetsen börjar kampen för överlevnad.

 

 

 

 

 

 

 

 



Jag ska klargöra att jag inte sett originalet från 1973, så jag kan inte jämföra med det.

 

Jag blev mycket positivit överraskad av The Crazies. Inledningen byggs upp på ett snyggt sätt, skräckmomenten finns där och skådespelarna gör bra insatser. Efter ungefär halva filmen byts skräcken ut och det hela blir istället en renodlad actionfilm. Snyggt upplägg som fungerar utmärkt. Spänningen är dessutom på topp hela filmen igenom. Finns alltså inte mycket att klaga på. Några chockscener finns det, men vill du se en läskig film kanske inte The Crazies riktigt är den rätta filmen.

 

Omdöme: The Crazies är en riktigt snygg blandning av skräck, spänning och action.

 

Skräckfaktor: Låg/Medel

 

 



PHOBIA 2

Originaltitel: Ha phraeng

Utgivningsår: 2009

Ursprungsland: Thailand

Genre: Rysare

Grupp: Spöken

Språk: Thailändska

 

Phobia 2, denna gång 5 kortfilmer istället för 4.

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

1. En pojke blir utbildad till munk och flyttar därmed ut i skogen. Mystiska saker börjar hända och de är sammankopplade med hans förflutna.

 

Stämningsfull och spännande kortfilm. Lite smått obehaglig och läskig på vissa ställen. Lite ”Lost” - inspirerat. (4+/5)

 

 

2. En kille har varit med om en olycka. Han hamnar på sjukhus – tillsammans med en mystisk man som sägs vara död.

 

Den läskigaste av filmerna. Skrämmande hela tiden från början till slut. Stilen påminner lite om den sista filmen i Phobia 1. (4+/5)

 

 

3. Två ungdomar får lifta med en lastbil. I lastbilen finns något som de inte förväntat sig.

 

Den sämsta av filmerna, men ändå inte dålig. Den enda filmen som bryter mot spöktemat, här är det zombies som gäller. Påminner svagt om andra filmen i Phobia 1. (2+/5)

 

 

4. En kvinna äger en bilfirma. En dag försvinner hennes son samtidigt som konstiga saker börjar hända, och de verkar ha någon sorts koppling till bilarna hon säljer.

 

Helt okej kortfilm. Inte särskilt läskig men ganska spännande. (3/5)

 

 

5. Ett filmteam håller på med uppföljaren till Alone. Plötsligt går något snett...

 

Den överlägset bästa kortfilmen. Samma killar som var med i tältfilmen i Phobia 1. Detta är skräckkomedi när det är som bäst, den skönaste kortfilmen jag någonsin sett. (5/5)

 

 

Omdöme: Phobia 1 är något läskigare än Phobia 2, men båda filmerna håller samma höga klass. Gillar du skräckkomedi måste du se den sista kortfilmen. Är du inte förtjust i den genren kan säkert de övriga kortfilmerna tilltala dig.

 

Skräckfaktor: Medel

 


 



RSS 2.0